Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. Każdego dnia dzieci jedzą trzy podstawowe posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad. Stanowią one ¾ dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy. Ponadto dzieci przebywające w przedszkolu po 16 maja możliwość zjedzenia kanapek.

Zapewniamy państwa, że w naszym przedszkolu czynimy wiele starań, aby posiłki przygotowywane dla dzieci były smaczne, zdrowe, przyrządzone zgodnie z obowiązującymi normami żywienia Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka oraz przepisami prawnymi. Potrawy są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów, dostarczanych na bieżąco. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze.

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, kisiele, jogurty, wykonujemy świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe oraz pieczemy ciasta. Staramy się nasze jadłospisy urozmaicać i wprowadzać nowości pojawiające się na rynku, które dzieci doskonale znają z reklam, więc chętnie je jedzą. Zgodnie z powiedzeniem „jemy oczami” dbamy o sposób podawania wszystkich potraw, tak by były kolorowe i zachęcające do spożycia. Często trafiają do przedszkola dzieci, które z natury są „niejadkami” lub takie, które poznają smak niektórych potraw dopiero w przedszkolu. Staramy się stosować rozmaite formy zachęt do spożywania posiłków.

Zobacz rozpiskę alergenów w żywności

Przede wszystkim:

  • Nie zmuszamy do jedzenia.
  • Zachęcamy do próbowania potraw, których nie lubi.
  • Nie popędzamy.
  • Jak potrzeba to pomagamy przy jedzeniu ( dzieci najmłodsze)
  • Respektujemy diety oraz alergie pokarmowe.